
Ματιέρα(μελάνι,κολάζ)
Αφορμή για την συνάντηση μας υπήρξε η συμμετοχή της στην έκθεση φωτογραφίας με τίτλο « ΤρίχArt» - με το φακό του Στέφανου Σάμιου – που διοργάνωσαν τα κομμωτήρια Freestyle. Ανυπομονούσα να γνωρίσω από κοντά την 23χρονη κοπέλα με τα πράσινα μάτια και τα χρυσαφί μαλλιά που είναι μέλος του MDA – Σωματείο για την φροντίδα των ατόμων με νευρομυικές παθήσεις – και που η ζωή της αποτελεί μάθημα αισιοδοξίας και θετικής σκέψης.
Στο ραντεβού μας την συνόδευε η μικρότερη αδερφή της, η Χριστίνα. Το βλέμμα της είναι γλυκό και η ίδια ακομπλεξάριστη με το πρόβλημα που αντιμετωπίζει. Μου διηγείται την ιστορία της. Η ίδια ήταν έξι ετών όταν το πρόβλημα εμφανίστηκε στην κατά δύο χρόνια μεγαλύτερη αδερφή της, την Αργυρώ. « Η αδερφή μου έκανε μπαλέτο και η μητέρα μου διέκρινε κατά την διάρκεια μιας παράστασης ότι ήταν πιο αργή από τα άλλα παιδιά. Ταξιδέψαμε στην Αμερική και έγινε διάγνωση του προβλήματος. Κάναμε ένα σχετικό τέστ και τα άλλα δυο κορίτσια της οικογένειας και για μένα ήταν θετικό. Μετά τα δυο χρόνια, όταν έγινα κι εγώ οκτώ ετών, εμφανίστηκε το πρόβλημα και σ’ εμένα. Αν και η μητέρα μου το γνώριζε, δεν ήθελε να το πιστέψει. Εγώ, αν και ήμουν μικρή, επειδή ήδη βίωνα το πρόβλημα της αδερφής μου αισθανόμουν λες και θα ακολουθούσε η σειρά μου. Αλλιώς αντιμετωπίζουμε κάτι που μας συμβαίνει και δεν το γνωρίζουμε κι αλλιώς όταν το βλέπουμε να εκδηλώνεται στους άλλους. Ρωτούσα για παράδειγμα την μητέρα μου: « Θα κουτσαίνω κι εγώ όπως η Αργυρώ;»
Η νίκη…
Η οικογένεια πολέμησε ενωμένη και βγήκε τροπαιοφόρα από την δοκιμασία. Οι γονείς των κοριτσιών από μικρές τις έφεραν σε επαφή με άλλα παιδιά που αντιμετωπίζουν ανάλογο πρόβλημα, εκείνες εξοικειώθηκαν με την κατάσταση, ωρίμασαν και βρήκαν τη δύναμη να συνεχίσουν την ζωή τους. Το καταλαβαίνεις από τον τρόπο που αστειεύονται μεταξύ τους οι δυο αδερφές, διηγούμενες περιστατικά από τη μαθητική τους ηλικία, όταν η ταλαντούχα Ευαγγελία έφτιαχνε γλυπτά για λογαριασμό της αδερφής της και η Χριστίνα, περήφανη, τα παρουσίαζε στην τάξη ως δικά της. «Αλοίμονο της αν δεν το έκανε. Δεν υπήρχε περίπτωση να της φτιάξω το αγαπημένο της χτένισμα και να τη βάψω», λέει γελώντας η Χριστίνα.
Μιλάμε για την εμπειρία της φωτογράφησης για την έκθεση στην οποία συμμετείχε μαζί με την αδερφή της και άλλα δυο κορίτσια από το MDA, στο οποίο και θα διατεθεί μέρος των εσόδων της πρωτοβουλίας. «Περάσαμε πολύ όμορφα για πολλές ώρες. Μιλούσαμε, κάναμε αστεία. Ήταν κάτι πρωτόγνωρο για μένα. Σαφώς ένιωσα σταρ! Ένα μικρό ψώνιο πάντα το είχα μέσα μου», λέει η Ευαγγελία με ενθουσιασμό και αρκετή δόση χιούμορ που διαθέτει σε αφθονία.
Η μόδα δεν την αφήνει αδιάφορη. Η ίδια εξάλλου είναι κοκέτα. Της αρέσει να πειραματίζεται με τα μαλλιά της, να προσθέτει extensions με χρώμα, να κάνει αλλαγές. Παρακολουθεί τα περιοδικά μόδας και απ’ όλα τα μοντέλα ξεχωρίζει την Βίκυ Καγιά, την οποία γνώρισε από κοντά στο πλαίσιο μιας θεατρικής παράστασης και την εκτίμησε καθώς όπως λέει « είναι απλός και ζεστός άνθρωπος». Η γνωριμία της πριν από χρόνια με τη…διεθνή Ζιζέλ δεν την εντυπωσίασε ιδιαίτερα.. « Ομολογώ ότι δεν μου άρεσε τόσο πολύ. Η Βίκυ είναι πιο ωραία…», λέει.
Μου αρκεί…»
Από την Λίτσα Τότσκα, εφημερίδα Λοιπόν τεύχος 748
Είδαμε άσπρη μέρα στην Αθήνα.
Πίσω από τις κουρτίνες, πρόβες μικροφώνου, ένα-δύο, ένα-δύο, τελευταίες οδηγίες, λίγο μακιγιάζ ακόμα· μπροστά από τις κουρτίνες, οι θεατές έχουν καθήσει στις θέσεις τους και περιμένουν να αρχίσει η παράσταση.
Κάθε παράσταση είναι ιδιαίτερη, αλλά η θεατρική παράσταση «Δεμένοι στο όνειρο», που έλαβε χώρα στο Κολλέγιο Αθηνών στις 15 και 16 Μαΐου ήταν πραγματικά κάτι ιδιαίτερο. Στο έργο συμπρωταγωνιστούν μαθητές και απόφοιτοι του Κολλεγίου, με νέους και εθελοντές από το Θεατρικό Εργαστήρι του MDA.
Η ιστορία είναι στην ουσία μια πρόσκληση προς το κοινό, να μάθει και να γνωρίσει τις ιδιαιτερότητες των ανθρώπων με νευρομυϊκές παθήσεις. Είναι μια προσπάθεια να αντιμετωπιστεί η άγνοια που συχνά υπάρχει, αλλά και μια ένδειξη για το πώς οι άνθρωποι αυτοί αποτελούν ένα σημαντικό και αναπόσπαστο μέρος του κοινωνικού μας συνόλου. Αν και η ιστορία απευθύνεται κυρίως σε νέους, το μήνυμά της είναι σημαντικό, αισιόδοξο και πρόσφορο για όλους μας. Για την κ. Ξύδα (συγγραφέας – σκηνοθέτης), σκοπός ήταν να παρουσιάσει αυτά τα θέματα με έναν τρόπο προσιτό για το κοινό. Όπως αναφέρει η ίδια, η παράσταση είναι πάνω απ' όλα μια «δραματοποιημένη ενημέρωση» για τη ζωή των ανθρώπων με κινητικά προβλήματα.
Φυσικά, όπως συμβαίνει συνήθως, η ζωή ακολουθεί την τέχνη. Στην προκειμένη περίπτωση, οι νέοι που έλαβαν μέρος σ' αυτήν την παράσταση, δηλαδή οι μαθητές του Κολλεγίου και τα μέλη του MDA, γνωρίστηκαν, πειραματίστηκαν και έδεσαν μεταξύ τους στις πρόβες. Παρά το ζόρι, τα προβλήματα (πρόσβασης κυρίως), την όποια θεατρική απειρία, έμαθαν ο ένας από τον άλλο και υλοποίησαν αυτοί πρώτοι το σκοπό και το μήνυμα του έργου... ότι στην ουσία δεν υπάρχουν δύο διαφορετικοί κόσμοι αλλά ένας, και όσο περισσότερο ζητάμε να μάθουμε και ενδιαφερόμαστε για τους συνανθρώπους μας, τόσο καλύτερα για την κοινωνία μας αλλά και για τον ίδιο μας τον εαυτό.
ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ - 25/05/2006